tiistai 2. helmikuuta 2016

Mitäs teitte eskarissa tänään?

Aamupiirissä kalenterin äärellä totesimme, että on toinen päivä helmikuuta vuonna 2016. Tutkimme samalla numeroita ja miten niistä tulee järjestysnumeroita.

Lorukirjan välistä löytyi kaksi lorua:
"Leevi laiska lepakko, lensi luolaan lepäämään."
"Jänön mieleen kirjain jää, piirrä ensin suora ja sitten kuin koukuun pää."
 Löytyi siis samalla kirjaimet ja äänteet L ja J.
Osa lapsista lähti tekemään kynätehtävää kirjaimista, toiset lähtivät parin kanssa etsimään em. kirjaimilla alkavia asioita päiväkodista iPadilla kuvaten. He kirjoittivat sitten kuvaan sitä tarkoittavan sanan Skitch-sovelluksella. Ryhmät vaihtuivat ruokailun jälkeen.

Sanomalehtiviikon merkeissä keskustelimme myös meille aamulla tulleesta sanomalehdestä. Mikä sanomalehti on? Mitä sieltä voi lukea ja nähdä? Miksi on sanomalehti? Miksi kaikkien kotiin ei tulekaan sanomalehteä nykyisin? Sanomalehden voi myös löytää internetistä, se on digilehti. Lapset tutkivat paperista sanomalehteä sekä digilehteä iPadilta.

Ulkoilun ajaksi päätimme lähteä läheiseen metsikköön leikkimään, koska pihalla oli vähän lunta ja hyvin liukasta. Metsässä muotoutuikin erilaisia leikkiryhmiä. Jotkut leikkivät kotia ja nuotioretkeä, joillakin oli kuutin syntymäpäivät, pari lasta leikki opiskelijan kanssa hänen 40-vuotissyntymäpäiviä (opiskelija-poika on 17v.).
 Isommalla poikajoukolla alkoi ninjaleikki miekkoineen ja aseineen. Tuo leikki muotoutui lopulta seikkailuksi, jossa kaksi joukkuetta taisteli omista linnakkeistaan ja aseistaan. Ihan mahtava strategiapeli ja seikkailuleikki!
Osallistuin leikkiin kuvaten ja välillä juonen kulkua auttaen, esim. kun eräs lapsi ei oikein päässyt juoneen mukaan, mutta halusi kuitenkin jonkin aikaa osallistua leikkiin. Sovimme myös sääntöjä miekan käytöstä. Sovimme, että miekkailuleikkejä leikimme vain metsäretkellä omalla porukalla, siis ei päiväkodin pihalla. "Pienethän ei osaa miekkaa käyttää oikein."  - Niinhän se taitaa olla.

Sisälle tultua keskustelimme vielä leikeistä ja pohdimme, mikä se kuutti on? Kun tytöt leikkivät kuutin syntymäpäiviä metsässä.

Lounaan ja kirjaintehtävien jälkeen kaksi poikaa halusi ehdottomasti kuvata oman elokuvan legoaluksilla. Järjestin heille viherkankaan ja kuvauspaikan sekä neuvoin animaation kuvaamisen. Pojat tekivätkin 34 sekunnin mittaisen animaation ihan itse! Huomenna siihen tehdään taustat ja musiikki.

Päiväpiirissä katsoimme Luonnonsuojeluliiton videon norpasta ja kuutista. 
Onko vedessä pimeää?
"Yöllä  on pimeää ja päivällä ei, koska vesi on läpinäkyvää." Totesivat lapset. Uimahallin vesikin on läpinäkyvää, eilen olimme siellä. Se altaan pohja vaan on sininen. 

Iltapäivällä osa lapsista ompeli ennen joulua huovuttamastamme villalevystä oman kuutin. Googlen kuvahaulla etsimme kuvia norpasta ja kuutista, lapset piirsivät sitten oman kuutin kaavan. Kaavalla leikattiin villalevystä 2 kuuttia, jotka ommeltiin yhteen. Väliin laitettiin vanua tai villaa, että kuutista tuli pyöreä. Vielä silmät ja suu - kuutti oli valmis -- leikkiin tietysti!

Iltapäivällä joillakin lapsilla oli myös majaleikkejä, tai he pelasivat lautapelejä. Vielä ennen ulkoilua jotkut kerkesivät pelata vähän iPadilla, pMonsters näytti olevan suosittu.

Sellaista meillä eskarissa....ihan ainutlaatuista taas tänäänkin! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti