tiistai 9. joulukuuta 2014

Tontun lakki

 Eilen kerroin lapsille tarinan tontusta, joka kadotti lakkinsa metsään. Tarinassa ohikulkevat eläimet muuttivat lakkiin asumaan, kunnes se oli niin täynnä, ettei edes pienen pieni kirppu mahtunut sinne enää. Lapset leikkivät satua tarinan mukaan, siitä tuli teatterileikkiä.

Tänä aamuna muutamat tytöt olivat hyvin innostuneita jatkamaan tuota leikkiä. He halusivat jo ennen aamupalaa sovitella eläinten päähineitä ja asuja. Aamupiirissä sovimme, että kaikki halukkaat voivat leikkiä eläinpäähineillä aamupiirihuoneessa. Aluksi mukana oli kuusi tyttöä, mutta lopulta leikissä oli kymmenen tytön ryhmä. Kaikki leikkivät tuota alussa mainittua tarinaa tontusta, joka kadotti lakkinsa.

Intoa oli valtavasti. Leikin suunnittelu oli aluksi vahvasti yhden tytön harteilla, kannustin toisiakin kertomaan ideoitaan. Leikki rakentui koko ajan. Suunnittelu oli enemmänkin toimintaa, vuorovaikutuksessa tapahtuvaa ideointia: "Tää susi on nyt vihainen"..."nyt kaikki menee Korvatunturin mökkiin" jne.
Leikki eteni hyvin vauhdikkaasti, ja siinä oli sivujuonia, kun esim. siili siirtyikin sivummalle asutelemaan omaan mökkiinsä. Tonttu ja eläimet matkustivat Korvatunturilla ja etelämerellä. Joku eläin mökötti, ja toinen oli hyvin vihainen, eräs yritti komennella toisia ja joutuikin ansaan.
Lapset harjoittelivat leikissä erilaisia tunteita ja rooleja sekä organisointia, ideointia, itseilmaisua, ongelmien ratkaisua, ristiriitojen selvittämistä ja vallankäyttöä ryhmässä.

Leikkiä oli jatkunut noin 45 minuuttia, kun lapset päättivätkin leikkiä tuo sadun alkuperäisen tarinan mukaan. Roolit jaettiin uudestaan, ja yksi lapsi kävi lukemaan tarinaa. Minä sain tehtäväksi videoida esitys. Lapset tekivät nyt koko tarinan itse kymmenen tytön ryhmässä, eikä minua tarvittu kuin kuvaamaan tuo tuotos! Tietenkin katsoimme esityksen koko ryhmän kanssa vielä iltapäivällä. Ja kaikki taputtivat!

Nyt elokuva on jaettu blogimme kautta kaikkien lasten vanhemmille, että hekin voivat iloita lastensa luovuudesta ja iloisesta innostuksesta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti